Κτηνοτρόφοι Δωρίδας: Διεκδικούν αλλαγή των όρων αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ για τις επιδρομές των λύκων στα κοπάδια τους:
Σε απόγνωση βρίσκονται οι κτηνοτρόφοι της Δωρίδας, ύστερα από τις συνεχείς επιδρομές των λύκων στα κοπάδια τους. Το πρόβλημα εστιάζεται κυρίως στο γεγονός ότι οι προϋποθέσεις για να πάρουν οι κτηνοτρόφοι τις αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ είναι στην ουσία «άπιαστες» και για το λόγο αυτό ζητούν αλλαγή στους όρους ώστε οι διαδικασίες να γίνουν πιο απλές και να μπορούν να αποζημιώνονται για τις ζημιές.Οι κτηνοτρόφοι μιλούν για έξαρση του φαινομένου και υποστηρίζουν ότι στα πλαίσια της προστασίας που παρέχεται στα κοπάδια των λύκων, αφού προστατεύονται νομοθετικά, ο πληθυσμός τους έχει αυξηθεί επικίνδυνα με αποτέλεσμα να σημειώνονται περισσότερες επιθέσεις.
Να σημειώσουμε πως το θέμα των επιδρομών των λύκων συζητήθηκε διεξοδικά κατά την προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβούλιου Δωρίδας, όπου μετά από πρόταση του Δημάρχου κ. Καπεντζώνη, αναμένεται να γίνει μία μελέτη η οποία θα καταδείξει με νούμερα αν όντως υπάρχει αύξηση του αριθμού των λύκων ενώ θα καταγραφούν και οι επιθέσεις που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια.
Γ. Καπεντζώνης: «Έχει καταλήξει το Νο 1 πρόβλημα της περιοχής»
Κατά την τοποθέτησή του στο Δημοτικό Συμβούλιο ο Δήμαρχος Δωρίδας κ. Γιώργος Καπεντζώνης επεσήμανε πως το πρόβλημα των επιδρομών των λύκων έχει καταλήξει να είναι το νούμερο ένα πλέον για την περιοχή. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η κακή ανταπόκριση της πολιτείας σε συνδυασμό με το γεγονός ότι ο ΕΛΓΑ δυσκολεύεται να αποδώσει τις αποζημιώσεις, έχει οδηγήσει τους κτηνοτρόφους της περιοχής σε απόγνωση. Ο ίδιος τόνισε πως πλέον είναι φανερός ο κίνδυνος για τις κατοικημένες περιοχές. Υποστήριξε ακόμα πως σε καμία περίπτωση η Δημοτική Αρχή δεν τάσσεται υπέρ στο να καταργηθεί το πλαίσιο προστασίας των λύκων ωστόσο τόνισε πως πρέπει απαραίτητα να βρεθεί μία λύση τόσο για τις αποζημιώσεις μέσω ΕΛΓΑ όσο και για τον πληθυσμό των λύκων που συνεχώς αυξάνεται. Ο κ. Δήμαρχος πρότεινε, αφού συλλεχθούν τα στοιχεία για τον ακριβή αριθμό των λύκων (να διαπιστωθεί αν όντως έχει αυξηθεί) καθώς ο ακριβής αριθμός των επιθέσεων και τη ζημιά που έχει προκληθεί, θα γίνει μία ειδική σύσκεψη με τη συμμετοχή των κτηνοτροφικών συλλόγων, κυνηγετικών συλλόγων, οικολογικών οργανώσεων και εκπροσώπων του ΕΛΓΑ ώστε να αποφασιστούν οι περαιτέρω κινήσεις.
Τ. Παγώνης: «Ο αριθμός έχει αυξηθεί ραγδαία. Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα»
Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας κ. Τάσος Παγώνης, υποστήριξε πως το θέμα των επιδρομών των λύκων είναι ιδιαίτερα σοβαρό, αφού πρόκειται για είδος που ανήκει στα προστατευόμενα. Ο ίδιος ξεκαθάρισε πως το πρόβλημα είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί τονίζοντας πως χρειάζονται παρεμβάσεις στο αρμόδιο Υπουργείο, προκειμένου να γίνει ενημέρωση ότι ο αριθμός των λύκων έχει αυξηθεί ραγδαία τα τελευταία χρόνια.
Κ. Κουτσούμπας: «Στο τέλος πολύ φοβάμαι ότι θα φάνε και εμάς»
Σε επικοινωνία που είχαμε με τον αντιπρόεδρο του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Δωρίδας κ. Κώστα Κουτσούμπα, μας ενημέρωσε πως κλάδος του αντιμετωπίζει μεγάλα και σοβαρά προβλήματα με τις επιδρομές των λύκων, αφού πλέον επιτίθενται σε αγέλες κατά δεκάδες, μπαίνουν μέσα σε μαντριά, κατασπαράζοντας τα ζώα. «Στο τέλος πολύ φοβάμαι ότι θα φάνε και εμάς», ανέφερε χαρακτηριστικά επισημαίνοντας ότι οι λύκοι είναι ένα μεγάλο αίτιο μείωσης της κτηνοτροφίας, αφού πολλοί νέοι άνθρωποι θέλουν να γίνουν κτηνοτρόφοι και δεν προχωρούν γι’ αυτό το λόγο.
Αναφερόμενος ο κ. Κουτσούμπας στις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ ξεκαθάρισε πως αντιμετωπίζονται πάρα πολλά προβλήματα. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε παρ’ όλο που οι κτηνοτρόφοι πληρώνουν ασφάλεια υποχρεωτικά (και όχι προαιρετικά), στον ΕΛΓΑ, όταν οι κτηνίατροι πραγματοποιούν αυτοψίες μετά από δηλώσεις ζημιάς, ψάχνουν την οποιαδήποτε δικαιολογία για να κόψουν τις αποζημιώσεις. «Αν ο λύκος έχει φάει σχεδόν όλο το κρέας από το ζώο ή αν ο κτηνίατρος στη νεκροψία δεν βρει αιμάτωμα στο λαιμό δεν δίνονται αποζημιώσεις. Επίσης αν βγει πόρισμα ότι το ζώο θα ψοφούσε μετά από ένα χρόνο, ή αν είναι γέρικο πάλι δεν δίνεται καμία αποζημίωση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κουτσούμπας. Παράλληλα ανέφερε ότι υπάρχει σχετικό άρθρο στο νόμο του ΕΛΓΑ κατά το οποίο ο εκάστοτε Διευθυντής του Οργανισμού μπορεί να αποφασίσει όταν υπάρχουν επαναλαμβανόμενες ζημιές, σε πόσο χρονικό διάστημα ο κάθε κτηνοτρόφος θα ξαναπάρει αποζημίωση. «Με λίγα λόγια, τα περισσότερα ζώα που τρώγονται από λύκους δεν αποζημιώνονται παρ’ όλο που είναι ξεκάθαρο και ολοφάνερο», τόνισε. Κλείνοντας ο κ. Κουτσούμπας δήλωσε αποφασισμένος να φτάσει το θέμα στα άκρα κι έτσι τοι επόμενο διάστημα σε συνεργασία με κτηνοτρόφους από το Δήμο Δελφών θα φέρει το θέμα όχι μόνο στο Δημοτικό Συμβούλιο Δελφών και στο Περιφερειακό Συμβούλιο, αλλά το φτάσει μέχρι το Υπουργείο.
Πηγή: Η Ώρα της Φωκίδας